Hitchcockhus i Farsta

En sekelskiftesvilla i Farsta Strand har de senaste veckorna (när artikeln skrevs för ett stort antal år sedan, min anm) varit skådeplats för en svensk-lettisk långfilmsinspelning med bland annat Samuel Fröler, känd från TV-serien Skärgårdsdoktorn.

När Farstamagazinet knackar på sitter en del av filmgänget i rummet som villans forna ägare skulle kallat salongen och dricker kaffe. Nå-gon håller fram en bit tårta och jag tackar förstås ja.
Vid bordet sitter den lettiska regissören Una Celma, hennes make journalisten Juris Kaza (som bland annat arbetar som korrespondent för Dagens Industri) och hennes båda barn. Fotografen Robert Nordström och villaägaren är också med.

Både rummet vi befinner oss i och det intilliggande biblioteket och matsalen är belamrade med lampor, filmutrustning och en mängd rekvisita till filmen.

-Hur kommer det sej att ni valt just den här gamla herrgården i Farsta Strand som inspelningsplats, undrar jag.

-Grosshandlarvillan, rättar mej villaägaren med glimten i ögat.
Jag förstår att Juris och Una är bekanta med villaägaren, som under många år arbetat på Sveriges Television.

-Vi kände till det här huset sedan tidigare, och det är verkligen någonting unikt här i Farsta, sannolikt det äldsta huset i området, säger Juris.

-Det är stämning här, tillägger Una, som talar svenska.

Huset har onekligen en viss atmosfär, både utifrån och inuti. Det är ett riktigt Hitchcock-hus. Jag brukar kalla källaren “The Bat Cave” berättar Juris.

Här blir även han tillrättavisad av den nogräknade villaägaren:

-Det är faktiskt en suterängvåning, inte någon källare.

Filmen produceras av Bjerking Produktion med stöd av Svenska Filminstitutet och Lettiska Film-fonden. För berättelsen står den lettisk-armeniske manusförfattaren Lauris Gundars. Una Celma tände på idén, och Filminstitutet samtyckte alltså till att stödja projektet ekonomiskt.
Una Celma har fått sin filmskolning i Moskva och är periodvis bosatt i Sverige. Hon har gjort en svensk-lettisk samproduktion tidigare. Det är dokumentären Kvinnor födda 1960, som bland annat visats i TV2.

Vad handlar då den aktuella filmen i Farsta om?

-Om tokiga letter och tokiga svenskar, svarar Una med ett skratt.

Juris Kaza, som översatt filmens ma- nus till svenska, förklarar att huvudpersonerna i filmen är två svenska syskon. De har bott på olika ställen i olika äktenskap och flyttar sedan till den stora villan, som ägts av deras föräldrar. Men båda söker en ny och bättre relation.

-Det yngre syskonet Lars reser till Lettland för att söka lyckan. Och sedan dyker en lettisk man, som intresserar sej för den äldre systern, upp.

Juris ser Svar med foto som en nutidskomedi. För honom som lett är också det politiska perspektivet uppenbart. -Det är 1998, då alla gränser är öppna, då vi kan träffa människor från Baltikum. Det är inte längre fråga om öst eller väst, vi kan skildra olika kulturer och föreställningar.

De båda syskonen spelas av Eva-Lena Björkman och Samuel Fröler, en annan av hyvudrollerna av Lennart Jähkel, känd från en rad film- och TV-roller.

Bland de lettiska skådespelarna märks Baiba Broka, en ung lovande talang, som Lars kärlek, och Juris Zagars.

Inspelningsteamet är delvis svenskt, delvis lettiskt, och arbetsspråket engelska.

Fotografen Robert Nordström är finsk, men utbildad på svenska Dramnatiska Institutet. Han har bland annat gjort dokumentären I skuggan av solen om en kvinnlig matador, som belönats med Guldbaggen. Han har också fotograferat spelfilmerna Sanning och konsekvens och Happy End i regi av Christina Olofsson.

Någon gång i början av december ska inspelningen i Farsta Strand vara klar.

-Sen börjar vi klippa – och sen med ljudläggning och mixning blir nog filmen färdig i april-maj tror Una.

Svar med Foto kommer förutom i Sverige att distribueras i Lettland och övriga Baltikum och, hoppas Una, kanske i fler länder. (Tyvärr så här i efterhand, succén uteblev…)

Lars Johansson

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *